Post postapokalypsen på SF-bokhandeln

Måndagen bjöd, som tidigare inlägg skvallrat om, på paneldiskussion och författarsamtal i postapokalyptiska tecken, på SF-bokhandeln i Stockholm.

Panelen, bestående av Johannes Axner, Felicia Östlin och Morgan Jarl, med Julia Skott som moderator, tog sig helhjärtat an kvällens tema. Det pratades bland annat om troliga apokalyptiska scenarion, fördelaktiga skills, survivalism och hur nya samhällen skulle kunna se ut efter katastrofen. Morgan visade glatt upp vad han bär med sig i sin EDC (Every Day Carry), som var fylld till bredden av bra-å-ha-saker, såsom första hjälpen-kit, multiverktyg och vatten. Den uppmärksamme har kanske lagt märke till burken med postapokalops som gör sitt bästa för att smälta in bland EDC-prylarna på bordet…

PC Jersild pratade om Efter floden, som publicerades första gången 1982, och som nu släppts i nyutgåva, med ett sproilans nytt efterord. Efter flodens atomvapenkrig var förstås färgat av kalla krigets terrorbalans, men historien går hem än idag. Författaren själv avslöjade dock att om boken hade skrivits idag hade antagligen katastrofen i Efter floden snarare yttrat sig i form av naturkatastrofer, då det idag är ett mer aktuellt scenario.

Dimitrij Gluchovskij, författare av Metro 2033 och Metro 2034, berättade om historiens uppkomst, om hur han som femtonåring åkt tunnelbana med en kamrat i Moskva, och hur ett postapokalyptiskt scenario sakta börjat gro i den blivande författarhjärnan. Efter flera år, refusering, publicering på internet, diverse editeringar och omskrivningar gavs alltså Metro 2033 ut, och blev en succé. Och numera finns alltså också Metro 2034, en fristående uppföljare, i bokhandelshyllorna. Dimitrij Glukovskij berättade dessutom att vi har långt fler historier från Metro-universat att se fram emot, då ett projekt pågår där författare från olika hörn av världen bidrar med skildringar från samma tid, samma värld, men sina egna hemmatrakter.

Kön fram till författarbordet ringlade sig lång genom butiken när det sedan var dags för boksignering.

Vi kan här avslöja att ett signerat exemplar av Metro 2033 nu finns i Headless Rabbit’s ägo, som det kan hända att vi tävlar bort någon gång i framtiden!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: