DIY EK-pins

Återbruk och att hitta nya användningsområden för gammalt skrot är något som ligger EK-fantasten varmt om hjärtat. Instruktionerna nedan förtäljer hur du kan göra sjyssta pins av kapsyler

 


Först och främst behöver du en kapsyl eller två. Enfärgade kan vara att föredra. Gå över kapsylen med ett fint sandpapper för att skapa lagom mycket slitage.

 


Om du vill kan du skapa extra patina på din kapsyl-pin. Här har vi använt oss av lackfärg, pigment och shellack. Att dry-brusha på matt lackfärg brukar ge sjysst resultat.

 


När kapsylen är färdigpreppad är det dags att ge sig på själva motivet. Skriv ut, eller rita upp ditt motiv på självhäftande papper. Vi använde CD-etikettpapper till vår schablon. Motivet ska såklart rymmas på kapsylens ovansida, ca 2 cm är lagom storlek. Skär sedan ut motivet med en vass hobbykniv.

 


Klistra fast schablonen på kapsylen. Se till att den hamnar rätt innan du försiktigt trycker fast den.

 


Färgen du kan använda dig av är t ex sprayfärg, eller lackfärg. Använder du lackfärg stöpplar du på den över motivet med en liten pensel. Ska du spraya, se då till att maskera ordentligt kring kapsylen, och preppa platsen du ska spraya på så att du inte får färg på fel ställen.

 


Pilla loss schablonen innan färgen torkar, annars kan bitar av färgen lossna när du lossar schablonen. Låt kapsylen ligga tills färgen torkat ordentligt.

 


Ni är det dags att fixa själva nålen! Gör två hål i kapsylens ”kjol” med hjälp av en syl. Vad gäller placering kan du tänka att du ska ta hål vid kl 10 och kl 2, alltså högre upp än mitten på kapsylen. Använd dig av en träbit eller liknande som underlag när du trycker igenom sylen.

 


Nålen du ska använda dig av är en säkerhetsnål av lagom storlek. Du vill fästa din pin, inte på den vassa sidan av nålen, utan på den motsatta. För att åstadkomma detta kan man gå tillväga på två sätt. Antingen snurrar du upp den lilla öglan och rätar ut nålen tillräckligt för att kunna trä på kapsylen och sedan böjer du tillbaka öglan igen. Eller så lirkar du loss ”låset” på säkerhetsnålen, trär på kapsylen, och klämmer tillbaka ”låset” igen.

 


Här har vi använt oss av den senare metoden. Bägge varianterna är lite kluriga och passar olika bra beroende på nål. I bägge fallen kan en syl och ett par tänger vara bra att ha till sin hjälp.

 


Se där! Då var det färdigt!
Då återstår bara att pryda utvalda persedlar med dina alldeles egna, hemmagjorda EK-pins!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: