Boktips #1

Dies the Fire, av S. M. Stirling

 

S. M. Stirling - Dies the Fire

Så var det dags för Headless Rabbit’s första boktips! Självklart rör tipset en roman som utspelar sig Efter Katastrofen. Och under med, för den delen, och vi går ut hårt med en långkörare på engelska!

Dies the Fire utspelar sig i Oregon, USA, i slutet av 1990-talet. Man behöver inte plöja många sidor innan Katastrofen slår till, och i denna roman är det en rätt egen och specifik form av katastrof som drabbar mänskligheten. Som genom ett trollslag upphävs de naturlagar som varit en förutsättning för den industriella revolutionen; allt elektriskt slutar fungera, skjutvapen bara klickar, explosiva ämnen är inte längre explosiva, inte ens ångkraft fungerar längre som den ska. Fenomenet får med tiden benämningen the Change.

Efter det initiala kaoset med bilar som krockar och flygplan som faller från himlen får vi följa de två huvudkaraktärernas kamp för att få rätsida på tillvaron.

Mike Havel är en före detta marinkårssoldat och något av en överlevnadsexpert. När hans plan störtar i vildmarken får han nytta av sina kunskaper i sin kamp för att hålla både sig själv och sina klienter – den välbärgade familjen Larsson – vid liv.

Juniper Mackenzie är en singer/songwriter och tillika häxa, eller Wiccan för att vara korrekt, och hon tycks stå högt i rang hos Gudinnan. Dessutom äger hon en ensligt belägen stuga som hon tillsammans med dottern Eilir och vännen Dennis tar sikte på när the Change slår till.

Trots att Dies the Fire många gånger handlar om svält och pest och ond bråd död så kan jag inte komma ifrån känslan att jag just läst en mysig feelgood-roman. Visst, det är klart att det är en massa jobbigt som händer våra hjältar och folket runtikring, men det går aldrig sådär riktigt illa. Alla betydelsefulla karaktärer klarar sig ur skärmytslingarna med knappt mer än ett nytt tjusigt ärr till samlingen, eller kanske med ett finger mindre. Och trots att man många gånger får följa med i tankarna på bokens karaktärer så blir resultatet något ytligt.

Det mesta i Dies the Fire är dessutom endera svart eller vitt. Gråskalor, eller det djup som gråskalor hade kunnat ge, existerar inte. Kannibalerna är inte bara kannibaler, de är Onda Kannibaler som är helt från vettet och som såklart måste elimineras av hjältarna. Och den stackars ensamme vandraren som de träffar på ute i ödemarken är såklart inte bara världsbäst på att bygga pilbågar utan hon är dessutom läkare, har ett tjog böcker om hurusom man brukar jorden på medeltida vis, och så är hon medlem i SCA och ARMA.

Ni får ursäkta mina raljerande överdrifter, för egentligen gillar jag ju den här boken. Huvudkaraktärerna är är sådär helyllesympatiska och som nordbo kan jag inte låta bli att charmas av de många små referenserna till Sverige och Finland som boken innehåller. Och så är jag ju en sucker för happy endings, trots allt!

Men ur ett EK-perspektiv är det bara början av Dies the Fire, säg första tredjedelen, som är riktigt intressant. För när Juniper och Mike väl har funnit sina roller i den nya världen och man har löst de flesta av de problem som The Change förde med sig, då blir Dies the Fire egentligen inte mycket annat än en fantasyroman av dussinslaget. Visserligen low-fantasy i en värld baserad på den moderna civilisationen, men det handlar likväl mest bara om jeppar som ränner runt med svärd.

Så nej, jag kommer antagligen inte läsa de i nuläget fem (snart sex) efterföljande romanerna i denna bokserie. För det är ju ändå trots allt Katastrofen, the Change, och människornas reaktion på denna som är det mest givande med Dies the Fire, och det är det som gör den läsvärd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: